tisdag 22 maj 2007

Zenestetiken och militär stramhet i Japan

foto på japansk trädgård, fotograf Jonas Arnqvist
Zen värdesatte dygder som enkelhet, renhet, mod etc och kom som nämnts ovan att attrahera i synnerhet krigarklassen. I ett samhälle som redan präglades av militärstyre kom Zen därför att få en central roll i allt från kultur och arkitektur till levnadsätt, värderingar och sociala mönster.

Militärens inställning till kultur och levnadssätt
Kamakuraperiodens samhälls- och kulturliv var en fortsättning på Heianperiodens dekadens och influenserna från Songdynastins Kina. Krigarna var mindre intresserade av bokliga studier och hovlivets excesser. Inom måleriet blev realistiska och berättande målningar populära som bildrullarna, emakimono, med beskrivningar av händelser och viktiga historiska slag. Med Ashikaga bakufu kom inställningen att för att höja krigarnas status borde de behärska konst och ha förfinade vanor de skulle bli sk aristokratiska krigare. Således skapades ideal som kombinerade kultur och krigarklassens värderingar och daimyokulturen tog form.

Renhet, enkelhet och sofistikering hyllades. Konsten skulle vara enkel, inte överdådig. Kalligrafi och svartvita tuschteckningar, samt keramik med rena simplistiska linjer togs fram. Arkitektur och trädgårdar anlades med synbart naturliga mönster men strikt tuktade och planlagda inslag. De kanske idag mest berömda exemplen på en zen-trädgårdar är stenträdgårderna (sekitei) i Ryoan och Daisenin i Kyoto. Tanken var att gruset i dessa trädgårdar som omgav stora stenblock skulle föra tanken till vatten och trädgården skulle inbjuda till meditation, kontemplation och fridfull harmoni.

Inga kommentarer: