onsdag 25 april 2007

Radion det bästa kommunikationsmedlet i SamÖ 2007

Så var den första krisdagen i samverkansövningen över. Ledningssystemet WIS är faktiskt hyfsat. Kul att se vad alla andra gör. Men varför lägger inte alla berorda myndigheter in information och lägesrapporter? Skärpning.
Övningen väcker även funderingar. Vem fixar mat och dryck när man sitter framför datorn och loggar ledningsinformation? Särskilt om vattnet skulle vara avstängt på riktigt... Var finns trossen?

tisdag 24 april 2007

Krisens allra första skede - vad gör man?

Den stora samordningsövningen, SAMÖ 2007 ska nu inledas. Men hur får man veta att startskottet går? Hur sker den inledande kommunikationen i en kris? Många krisplaner tar upp hur man ska förbereda en kris och även hur man ska hantera kriser när något väl inträffat. Men väldigt sällan ser man något skrivet om hur man hanterar själva "nedslagsögonblicket". En slags krishanteringens första hjälpen. Hur värderar man t.ex. snabbt allvaret i en händelse för att anpassa resurserna som sätts in för åtgärder? Det här kan man naturligtvis inom SOS, räddningstjänst och brandförsvar, men hur gör tjänstemän och andra skrivbordsnissar när nyheten om insiderbrott uppdagas eller att VD:n setts på fel etablissemang? Min erfarenhet är att just den biten i krishanteringen, "impact assesment" är generellt försummad. Här behövs kanske mer forskning och fler metoder. Eller bättre kommunikation kring befintliga metoder.

måndag 23 april 2007

Verksamhetschefer borde blogga

Att blogga är mer än att kommunicera den skrivna texten. Det är att föra en slags konversation och att vara "närvarande". I brist på fysisk närvaro och riktig dialog kan bloggen vara ett bra verktyg för verksamhetschefer att förmedla sina värderingar inom organisationen och på sikt påverka organisationskulturen.

http://blogs.su.se/joar4369


fredag 20 april 2007

Kan en förvaltning blogga? Vem är förvaltningen?

Kan offentliga förvaltningar blogga? Nja, någon måste i alla fall stå för texten eller bilderna. Vilken tjänsteman kan eller vill personifiera förvaltningen? Är det väl använd arbetstid? Bloggens styrka är att det är snabba puckar. Funkar det med förvaltningen?

http://sthlmsstad.blogspot.com