
Sinnet störs hela tiden av världsliga begär i sin strävan efter upplevelser och erfarenhet. För att kunna ha full kontroll över både kropp och själ krävs ett stabilt sinne. Detta är en förutsättning för kyudo. Det krävs således av utövaren att han har en sträng självkontroll och känslomässig stabilitet. Drivkraften för detta enligt zen är personens egen vilja.
En utövare strävar efter att utveckla rytmiska rörelser, stillhet, balans, värdighet och känsla. Detta skall förhoppningsvis leda till harmoni och självförtroende. När man nått så långt lär man sig undvika hatets fallgropar, själviskhet och avund. Man kan då alltid vara lugn och välbalanserad när man ställs inför oväntade eller otrevliga händelser. Man behöver inte visa förbittring mot dem som är bättre, istället ser man vad man själv kan göra bättre. Det finns inget mer oestetiskt än en person som blivit så upptagen av att träffa målet och att visa upp sin skicklighet att han tappar kontakt med sanningen.
Framgång i kyudo mäts inte i tekniskt kunnande. Ett skott kan alltid bli bättre. Inte nödvändigtvis tekniskt, men sinnet har obegränsade möjligheter. Nyckeln till att utveckla denna potential är att till stor del inse att behållningen från kyudoceremonin inte är att man uppnår perfektion utan dess eviga strävan efter den.