fredag 16 november 2007

Tsuwano, en japansk bergsby bortom larm och stoj

Foto på utsikten över TsuwanoJavisst låg även här en borg. Borgen i Tsuwano var en så kallad bergsborg, en yamajiro, högt belägen med strålade utsikt över berg och dalar. Man tar sig upp till ruinerna i en skranglig men rogivande stollift. Till Tsuwano kan man åka med ånglok från Shin-Yamaguchi och väl framme befinner man sig i gästvänlig och fridfull japansk bergsbygd. Här finns även en Yabusame-bana. Yabusame är klassiskt bågskytte till häst. Respekt.

Läs om båskytte till häst på Wikipedia:

torsdag 15 november 2007

Miyajima, den heliga ön utanför Hiroshima

Foto på torii utanför Ikutsushima, HiroshimaPortalen utanför ön Miyajima och framför helgedomen Ikutsushima är ett av Japans mest fotograferade. Den uppfördes ursprungligen av Taira no Kiyomori, känd från maktkampen med Minamotoklanen under Gempeikrigen (1180-talet) och eposet Heike monogatari. Ön når man lätt från Hiroshima och är en trevlig halv- eller heldagsutflykt.

Läs om Gempeikrigen (på engelska):
http://www.samurai-archives.com/Gempeiwar.html

Läs om Berättelsen om Heike på Wikipedia:
http://en.wikipedia.org/wiki/The_Tale_of_the_Heike

onsdag 14 november 2007

Himeji, flaggskeppet bland japanska borgar

Foto på borgen i HimejiHimeji är en stor japansk stad med en stor japansk borg. En av Japans mest välbevarade originalborgar, Himejijo, finns här. Vissa scener i Kurosawas film Ran spelades in på området. Det är en hel del trappor att gå i om man ska upp till översta våningen. Men det är det värt om man vill se en riktig medeltida japansk borg.

Läs mer om borgen på Wikipedia:
http://en.wikipedia.org/wiki/Himeji_Castle

tisdag 13 november 2007

Borgen i Osaka, populärt utflyktsmål

Foto på borgen i Osaka sedd genom en av borgmurens portarI bilder får Hideyoshis borg ofta symbolisera Osaka, en av Japans största städer. Borgen är idag ett nybyggt (1997) museum i betong men med en exteriör som liknar en riktig borg. Picknick i parken är populärt bland traktens skolor. Staden nås lätt med pendeltåg från Kyoto. Klämde lätt in ett besök på en halvdag. Diskussioner kring den historiska rivaliteten med Tokyo är ofrånkomliga och sitter djupt i det japanska medvetandet. Men få kan förklara på vilket sätt denna skulle ha någon praktisk betydelse idag.

Vem var Hideyoshi? Läs på (engelska):
http://www.samurai-archives.com/hideyoshi.html

Om borgen i Osaka på Wikipedia (engelska):

måndag 12 november 2007

Kyoto – ett måste för Japanbesökaren

Foto på en av stenarna i zenträdgården i Ryoanji, KyotoEn resa till Japan är inte komplett utan ett besök till den gamla kejsarstaden Kyoto. En modern storstad men med flera bevarade tempel och helgedomar. Den av författaren Mishima omskrivna gyllene paviljongen till exempel. Eller stenträdgården i Ryoanji.

söndag 11 november 2007

Nara, den japanska nationens vagga

Foto på Saga ike, Nara, JapanBesöket i Nara gjorde gott för att råda bot på jetlaggen. En rejäl promenad till Todaiji som sägs vara världens största träbyggnad och med världens största sittande bronsbuddha. Sen runt Naraparken, tillbaka till Sagadammen. Nara räknas som Japans första huvudstad, grundat 710 under namnet Heijokyo. De heliga hjortarna som strövar fritt är läbbiga. Finns ingen miljöförvaltning som kan styra upp djurskyddet i stan?